5 tips voor goede scheiding

Scheiden? 5 tips voor een goede aanpak!

Het besluit om te gaan scheiden brengt vaak onrust en emoties met zich mee. Veel mensen willen daarom de scheiding zo snel mogelijk geregeld hebben. Toch werkt het meestal niet zo. Een scheiding is een heel proces waar je samen doorheen moet. Wij geven 5 tips die jullie kunnen helpen om overzicht, rust en begrip te creëren en zo het proces beter te laten verlopen.

Tip 1: Neem de tijd
Er gaat veel veranderen, dus geef jezelf, je aanstaande ex-partner en eventuele kinderen de tijd om de scheiding en alle emoties die daarbij horen te verwerken. Soms is de scheiding een beslissing van beide partners, maar het kan ook zijn dat één partner wordt overvallen. Dat maakt het proces vaak nog lastiger. Er nu de tijd voor nemen en er goed over nadenken, geeft in de toekomst meer duidelijkheid en rust.

Tip 2: Geef elkaar de ruimte, maar blijf wel praten
Om de acceptatie van de scheiding te stimuleren is het slim om elkaar letterlijk de ruimte te geven. Eén van jullie kan tijdelijk het huis verlaten door bij familie, vrienden of op een andere plek te verblijven. Hierin kun je ook afwisselen. Als er kinderen bij betrokken zijn, is het soms prettig als je om en om bij hen bent. Alleen zijn geeft je ook de ruimte om goed na te denken over wat je zelf wilt. Ondanks de fysieke afstand is het wel belangrijk dat jullie met elkaar blijven praten. Zoek elkaar dus regelmatig op. App of mail alleen om elkaar over iets te informeren en niet om met elkaar te communiceren. Dat leidt alleen maar tot misverstanden, die het scheidingsproces juist weer vertragen.

Tip 3: Zoek steun bij de juíste mensen
Zodra familie en vrienden horen dat jullie gaan scheiden, krijgen jullie een hoop goede adviezen. Bedenk goed met wie je welk onderwerp bespreekt. Jullie familie en vrienden hebben hun eigen emoties door jullie scheiding en sommigen zullen vanuit die emoties met een gekleurde bril reageren. Dat kan plezierig zijn voor de één, maar heel onplezierig voor de ander.

Tip 4: Mediation? Kies er samen voor!
Het komt voor dat een scheiding niet altijd een beslissing is waar beide partners achter staan. Wat is dan wijsheid? Wacht je tot de ander zover is of zet je de scheiding door? Ga je naar een advocaat met kans op escalatie? Een mediator kan hierbij helpen door een andere manier van communiceren te vinden, zodat jullie op een goede manier in gesprek blijven. Hierbij is het wel belangrijk dat jullie altijd samen de beslissing maken om voor mediation te kiezen.

Stel bijvoorbeeld een passend termijn aan de keuze van je partner, zodat hij of zij het gevoel krijgt grip te hebben op het proces. Kies daarna samen voor een mediator die jullie beiden aanspreekt. Tijdens het kennismakingsproces is er altijd ruimte voor jullie verschillende situaties en de impact van de scheidingsmelding. Pas als de bijbehorende emoties daarin besproken en erkend zijn, zal een begin worden gemaakt met de acceptatie van de scheiding. Dit is nodig voor een evenwichtige afwikkeling via mediation.

Tip 5: Bedenk een plan B
Het kan zijn dat je voor jezelf al vrij snel een plan hebt bedacht over de meest wenselijke situatie na de scheiding. Regelmatig komt het voor dat die situatie niet (helemaal) haalbaar blijkt te zijn. Soms is het financieel gezien niet te realiseren en soms heeft de ex-partner een andere voorkeur. Daarom is het slim om ook na te denken over een alternatieve situatie. Zo ga je opener het gesprek in en zul je meer rust en acceptatie ervaren. Dit bevordert de gesprekken tussen jullie.

Ben je benieuwd hoe mediation jullie kan helpen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.